Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Programari0348.43.00.62

L-V 09:00 - 19:00, Sambata 09:00 - 13:00

Ce trebuie sa stiti despre afectiunile gingivale?

   Bolile parodontale (gingivitele si paradontitele)  sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de mai multe specii de bacterii care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui la nivelul osului (paradontiul).
Afectiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor.
Cauzele aparitiei aceastei imbolnaviri sunt numeroase si diverse. Sunt incriminati diversi factori precum cei genetici, endocrini, psihologici, factori de mediu, boli profesionale, obiceiuri vicioase, stil alimentar si de viata nesanatos.
Cu toate acestea, cei mai importanti factori raman insa placa bacteriana si tartrul, adevarate medii de cultura pentru numeroase bacterii. Boala parodontala evolueaza in 3 stadii: gingivita, parodontita superficiala si parodontita profunda.
   Gingivita reprezinta primul  stadiu  al unei boli paradontale caracterizata de aparitia inflamatiei gingiei, manifestata prin modificarea culorii spre rosu violaceu, papile inflamate indepartate de pe dinti, dureri, senzatie de prurit gingival, sangerari la periaj.
Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar si dezvoltand asa numitele pungi parodontale.
Ca tratament, medicul dentist va recomanda o igienizare profesionala a cavitatii bucale. Daca veti adopta o  tehnica de periaj dentar corecta si daca veti folosi mijloacele auxiliare de igienizare orala (apa de gura si ata dentara ), boala poate fi stopata si chiar eliminata in aceasta etapa, gingivita fiind reversibila. Controalele periodice la medicul stomatolog sunt deasemenea obligatorii.

  

Paradontita superficiala este stadiul spre care evolueaza o gingivita netratata. Intre gingie si dinti apare un spatiu prin care placa dentara pstrunde si se ataseaza la nivelul radacinilor dintilor. Inflamatia cuprinde osul si febrele care sustin dintii in os. Caracteristica este senzatia de tensiune la nivelul unui dinte sau grup de dinti, insotita de durere moderata, mai ales dimineata. Gingia se poate retrage, descoperind radacinile dentare, dintii devenind sensibili la variatii de temperatura. Igiena orala zilnica practicata corect, precum si tratamentul stomatologic adecvat, pot preveni avansarea bolii.

  

Paradintita profunda reprezinta stadiul final al bolii paradontale, in care osul si fibrele care sustin dintii sunt distruse in grade variabile. Dintii isi pot modifica pozitia si pot deveni mobili, afectand vorbirea  sau mestecatul alimentelor. Gingia este complet desprinsa de dinte, aparand pungile paradontale care reprezinta focare de infectie pentru intregul organism. Distructiile sunt importante, putand duce la pierderea dintilor.


Tratamentul parodontozei este complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii. In reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentiala. Tratamentul timpuriu este foarte important. Scopurile acestuia sunt prevenirea distrugerii tesuturilor, controlul infectiei, prevenirea mobilizarii dintilor.
Trebuie neaparat indepartata placa bacteriana de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog decide un program de tratament cuprinzand mai multe etape.
De asemenea pot fi necesare aplicatii locale de substante medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala. Radiografiile dentare sunt deosebit de valoroase in aceste cazuri, ele evidentiind pierderea osoasa din jurul dintilor.
Scopul tratamentului parodontal este indepartarea bacteriillor si a tartrului si refacerea dimensiunilor normale ale santului gingival, astfel eliminandu-se cauzele care au dus la apritia parodontitei. Dupa o perioada stabilita de medic de la tratament se reevalueaza starea gingiei si sunt indepartate eventualele depozite bacteriene care s-ar fi putut redepune.
 De asemenea, cand defectele osoase din jurul dintelui sunt importante este necesara aditia de os, aceasta imbunatatind considerabil stabilitatea dintelui. Uneori sunt necesare si tratamentele protetice in cazul bolilor parodontale, acestea fiind reprezentate de analize si echilibrari ocluzale atent efectuate.
In stadiile avansate ale bolii se recurge la tratamentul chirurgical : chiuretaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase, aplicare de substante pentru regenerare tisulara (a tesutului de sustinere al dintelui).

Articole

  • Mini implantul dentar

    Mini implantul dentar reprezintă versiunea mică a implantului dentar standard si...

  • Fluorizarea

    Fluorizarea reprezinta tratamentul stomatologic prin care se suplimenteaza cantitatea de...

  • Astazi vorbim despre importanta igienizarii dentare:

    Igienizarea profesionala in cabinetul stomatologic este recomandata cel putin o data...

  •    Bolile parodontale (gingivitele si paradontitele)  sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de mai multe...

  • Te speli de doua ori pe zi, folosesti ata dentara si apa de gura, dar alegi alimentele potrivite?

     

    Secretul unui zambet sanatos se...